home

Bericht


 • Stoppen op je hoogtepunt.

  woensdag 1 november 2017

  Schermafbeelding 2017-10-31 om 14.09.40

  Mijn restaurant gaat sluiten. In 10 jaar Vork en Mes heb ik veel geleerd en won ik verschillende prijzen. Ik groeide van chef naar ondernemer en met vallen en opstaan bracht ik Vork en Mes tot een succes. Maar ik word bijna 40: het wordt tijd voor nieuwe dingen! De mensen die mij beter kennen weten dat ik nooit stil zit en ik niet gelukkig wordt van routine. Het is tijd voor ontwikkeling. Ik stop met mijn restaurant, want daar heb ik gedaan wat ik wilde laten zien en met mijn keuken een voorbeeld gegeven wat het is om de natuur je menu te laten bepalen. Waar het 10 jaar geleden ondenkbaar was Groente in de hoofdrol te plaatsen en mensen mij uitlachten wanneer ik vertelde dat ik uitsluitend lokaal en biologisch eten wilde serveren, is dit steeds meer gemeengoed geworden. Eetbare bloemen aten mijn gasten 10 jaar geleden bijvoorbeeld maar spaarzaam, nu zie ik gelukkig steeds meer chefs werken met bloemen, wilde kruiden en ‘vergeten groenten’.

  Ik ga me vanaf 2018 meer richten op catering.  Mijn restaurant gaat door als de Hydrapier en is te boeken voor besloten diners en events.

  Mijn kwekerij Eerlijke Oogst blijft, dat is voor mij een speeltuin en blijft mijn bron van inspiratie. Deze plek is belangrijk voor mij en hier ben ik nog lang niet uitgeleerd. De oogst zal nog steeds verwerkt worden in de catering. Zo blijf ik dicht bij mijn passie, ik heb er zin in!

  Ook wil ik bewust tijd maken om mijn kinderen hierin mee te nemen, ze spelenderwijs te leren wat ondernemen is, hoe gaaf het is om te doen wat je hart je ingeeft, te doen wat je leuk vindt, daar je geld mee te verdienen en het liefst daar ook de wereld nog eens mooier mee te maken.

  Mijn restaurant gaat dicht. Maar ‘mijn huis’ de Hydrapier is dus vanaf januari 2018 exclusief te boeken voor besloten events en partijen. Voor nu: wil je nog eens bij Vork en Mes eten? Dan is dit je laatste kans, vol trots serveren wij tot het eind van het jaar uitsluitend een menu met de klassiekers van de kaart, onze hoogtepunten van 10 jaar Vork en Mes.

 • Smaakmaker

  dinsdag 19 september 2017

  Schermafbeelding 2017-10-31 om 12.30.36

  Onlangs ontving ik de prijs: Smaakmaker van het Jaar van de Libelle. Naast Rens Kroes en Jan en Monique de Bouvrie, die elk in hun vakgebied een prijs in ontvangst namen. De jury prees mij om mijn tomeloze enthousiasme en inzet waar ik al meer dan tien jaar me hard maak, door mijn kookboeken, restaurant, lezingen, meer groente op de kaart te krijgen en lokaal eten te stimuleren. Tien jaar lang al, dacht ik bij mezelf, wat gaat de tijd snel!

   

   

   

   

 • Nieuwe uitdaging erbij!

  dinsdag 2 mei 2017

  Schermafbeelding 2017-05-02 om 10.00.56Vandaag is het officieel: Ik ben als partner begonnen bij Edel Amsterdam, ook wel bekend van Festival Edelwise, Edel events, Edel Spijs en Lokaal Edel. Waar ik mijn loopbaan ooit jong begon op de Hubertus Vakschool in Amsterdam, sloot ik deze stad direct in mijn hart. Al was dat, vrees ik, toen meer door het brede aanbod aan coffeeshops dan de school zelf. Maar uiteindelijk bleek het koksopleiding een goede zet geweest nu na zoveel jaar, werk ik nog steeds met veel plezier in de horeca.

  Vandaag de dag bestaat Vork en Mes alweer bijna 10 jaar en in die jaren is mij zo vaak gezegd: “Kom toch met je keuken naar Amsterdam! Wanneer open je daar toch eens een zaak?!”.

  Gelukkig draait Vork en Mes met een superteam waar ik elke dag weer ontzettend blij mee ben. Er wordt hard gewerkt door Samuel, die de dagelijkse leiding heeft met daarnaast Martijn, een chef naar mijn hart. Dat is de basis en noodzakelijk om deze stap te kunnen zetten. Het zal druk worden de komende tijd om mijn aandacht te verdelen, maar zoals ik vaker zeg: Als je doet wat je leuk vindt dan hoef je nooit meer te werken. Schermafbeelding 2017-05-02 om 10.01.23

  Het begon bijna een jaar geleden, ik sprak Daan Rohde, (Partner in Edel) wij hebben jaren samengewerkt en 15 jaar geleden Cineac opgezet in Amsterdam. In gesprek kwamen we erachter dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging en dat zij op zoek waren naar een Food Director. Na maanden van aftasten en elkaar leren kennen is het nu echt zo ver.

  Vanavond is de perslancering van mijn nieuwe kaart bij Lokaal Edel. Ik ervaar momenteel een gezonde spanning maar heb een team van ervaren en fijne mensen om me heen en kan niet wachten om hier ook los te gaan. Samen met partners Daan, Onno, Melvin, bedrijfsleiders Piet en Teun en de rest van het team, ik heb er zin in!

  Amsterdam, here Schermafbeelding 2017-05-02 om 08.31.12I come, eat your hart out!

   

 • Al weer 9 jaar oud.

  donderdag 1 december 2016

  high-res_006Deze maand bestaan we al weer 9 jaar, ze zijn voorbij gevlogen. Veel geleerd en hard gewerkt. Naast het restaurant ook tuinen aangelegd een kas ontgonnen. Groen zit in mijn DNA en daarmee in Vork en Mes.

  Daarom zijn we zo blij dat deze winter het omliggende bos ook een boost krijgt. De perken en tuinen worden opnieuw aangeplant door een team van de Floriade die eerder ook de perken aanplantte ten tijde van de Floriade in 2002. Ik kan niet wachten om deze in bloei te zien staan.

  De waterval is uitgezet vanwege vorst maar het pand blijft uniek, elke dag zijn er gasten, die zich verwonderen over de prachtige architectuur van de Hydrapier, dit prijswinnende ontwerp van Asymptote architects (Hani Rashid, Lise Ann Couture) uit New York won eerder vele prijzen ermee. Buitenlandse gasten zijn vooral geïnteresseerd in het feit dat het pand beneden zeeniveau ligt, in het restaurant bevindt het restaurant, waar we lunch en diner serveren op zeeniveau. Touristen kunnen dit maar niet bevatten.  Negen jaar geleden begonnen we een spannend avontuur, toen liep er niet eens eens een weg naar ons restaurant, er zat geen keuken in, er was geen adres. We stonden toen voor heel wat uitdagingen, maar de aanhouder wint.

 • Herfst is…

  woensdag 16 november 2016

  schermafbeelding-2016-11-16-om-11-08-45 Herfst betekent: tuinen winterklaar maken, de laatste oogst verwerken. De varkens voor de winter vetmesten en wachten op de eerste nachtvorst. Want na die vorst kun je de Topinamboer ook wel aardpeer uit de grond halen, heerlijke knolletjes die we eerder deze week roosterden in de oven. Vorige week was ik een paar dagen in het noorden van Griekenland, daar achtervolgde ik Gerard Koopmanschap want hij weet de best bewaarde plekken te vinden waar je griekse truffels kan vinden. De Grieken kennen de truffel niet zoals wij die kennen, zij koken er nog niet mee, dat bracht mijn vader weer op het idee om ze naar Nederland te halen en te gaan verkopen, mijn moeder weer blij want mijn vader is van de straat. Die Griekse truffels inspireerden mij om 6-gangen met truffel te gaan koken, dat resulteerde in een hele gezellige maandagavond met veel bekenden en heel veel … truffel :)img_1033

 • Wat is kwaliteit van eten? #echteten

  maandag 1 augustus 2016

  Prachtig artikel over voeding in relatie tot je darmen en onze aarde. In deze link kun je het artikel teruglezen samen met Rineke Dijkinga.

  Verzameldocument Strijden met vork en mes gezondNU 6 – 2016

  21

   

   

   

  56

   

   

   

   

   

  Copyright: www.gezondnu.nl

   

 • Hoogseizoen

  vrijdag 13 mei 2016

  Het hoogseizoen is in volle gang. De wekerij staat vol en groeit prachtig onder leiding van Miriam en dankzij veel vrijwilligers. Ook de tuin bij Vork en Mes staat er netjes bij. Mede dankzij het aanbod nu van de oogst verheft chef Martijn en zijn team het op je bord tot kunst. Deze week fantastisch weer gehad en dan is het heerlijk werken op het terras.

  Sinds dit jaar zijn we op de zondag dicht. 1 dag in de week even niet werken doet me goed. Veel gasten zijn er niet blij mee, dat begrijp ik maar gelukkig zijn er nog 6 dagen in de week. Schermafbeelding 2016-05-12 om 21.46.45

  Schermafbeelding 2016-05-12 om 21.46.38

  Schermafbeelding 2016-05-12 om 21.45.09

 • Tijd voor voedsel op scholen

  woensdag 11 mei 2016

  Meet Joszi Smeets: “Echt al heel lang vind ik dat elk kind voedselonderwijs moet krijgen. Dat betekent niet alleen voorlichting, maar leren koken, oogsten en gezond eten op alle scholen. 6 jaar geleden maakte ik dit filmpje voor de BKB Academie. En eigenlijk ben ik het nog steeds helemaal eens met deze 20jarige Joszi. Vandaag werk ik bij de Youth Food Movement en ben ik er alleen maar meer van overtuigd dat heel veel complexe voedselproblemen terug te leiden zijn naar voedselonderwijs, voor elk kind op iedere school. Dit willen we in heel Nederland uitrollen. Wil jij meedoen? Dat kan joszi@youthfoodmovement.nl”

  Jaren geleden was ik het al eens met Jozsi, ik deed een pilot op de school van mijn kinderen. Binnen een maand gingen kinderen die thuis niet aten, eten. Ik zag mooie dingen. Maar soms hebben dingen tijd nodig en is de tijd er nog niet klaar voor. Het verdienmodel bleek lastig want zonder keuken blijft het moeilijk, je hebt dan hulp nodig van zorgverzekeraars of de overheid, zover is het bij mij nooit gekomen. Maar wat in het vat zit verzuurd niet, wie weet wat de toekomst brengt.

   

 • Status update: Kwekerij

  vrijdag 22 april 2016

  De kas begint al prachtig groen te worden. Dankzij Miriam en haar vrijwilligers staat alles er volgens militaire precisie in dit jaar. Mooie slasoorten, radijzen, uien van vorig jaar en prei. Teveel om op te noemen. IMG_8360IMG_8674Koppert is ook langsgekomen om ons te voorzien in allerlei biologische bestrijdings-middelen om onze gewassen gezond te houden lieveheers-beestjes bijvoorbeeld tegen luis maar nog zoveel meer. Superblij dat ze ons dit jaar weer bij konden staan.

  We oogsten al flink uit de kwekerij, het duurt nog even voordat we kunnen werken met de oogst uit onze tuinen dat duurt natuurlijk altijd wat langer. De kinderen van de Jozefschool uit Aalsmeer komen ook elke week langs om hun eigen stukje tuin bij te houden. Ook zij hebben hebben als de eerste sla geoogst uit eigen tuin.

 • Over het #vinkje en de #bodem.

  donderdag 21 april 2016

  Vanavond is het grote vinkjes debat. De Vinkjes, de meest verwarrende logo’s ooit, nog steeds worden omarmd door het Voedingscentrum. Vandaag staat de Volkskrant er vol mee en is er veel gaande op Twitter rond de Vinkjes. Lees hier een ingezonden brief de de Volkskrant plaatste die ik mede-ondertekende.

  In plaats van dat anderen ons moeten vertellen wat we wel en niet moeten eten: Laten we met z’n allen meer ons boerenverstand gebruiken. Daar waar ik begon met telen voor mijn restaurant op grond waar eerst de tegels moest verwijderen en waar geen leven in zat, zie ik elk jaar weer de grond van mijn tuinen en in mijn kwekerij beter worden. Die grond daar begint onze gezondheid. 

  Onlangs gaf ik samen met professor Wim van der Putten een presentatie over het belang van de bodem voor onze gezondheid, een levende bodem is een onderbelichte zaak als het gaat over voedingswaarde. Alles wat wij nodig hebben zit in een levende bodem maar door grootschalige voedselproductie worden bodems kapot gemaakt. Ik ben iemand van de praktijk en ervaar de dingen, Wim van der Putten kon het onderbouwen vanuit wetenschap. Daar was ik heel blij mee. Want er is zoveel leven in de aarde en rond het eten wat we eten wat wij niet zien en dat leven draagt zoveel intelligentie. Het zou mooi zijn als daar meer aandacht voor komt. Hier als voorbeeld 1 van de plaatjes uit de presentatie van Wim van der Putten.

  Schermafbeelding 2016-04-21 om 12.36.57

  Maar goed vanavond dus het grote vinkjes debat. Wil je deelnemen aan het grote vinkjes debat? Kijk dan hier… http://www.foodlog.nl/artikel/vinkje-debat/